Jubilæumsmønter – hvad er de, og hvorfor er de så populære?

12. september 2022

Jubilæumsmønter er særlige mønter, der udstedes af landets myndigheder i forbindelse med særlige lejligheder. De kan for eksempel udstedes i forbindelse med store begivenheder som et lands jubilæum eller en kronprins/prinsesse fødselsdag. De bliver også ofte udstedt i forbindelse med begivenheder, der har stor historisk betydning for et land. De fleste jubilæumsmønter bliver udstedt af Danmarks Nationalbank, men der findes også mange andre lande, der udsteder dem. Mønterne er meget populære blandt samlere og investorer, da de ofte bliver udsolgt hurtigt, og deres værdi kan stige markant over tid. Derudover er disse mønter ofte smukke og unikke, hvilket gør dem attraktive for mange mennesker.

Hvad er erindringsmønter?

Erindringsmønter udstedes af et land til minde om en begivenhed eller person. De fleste lande udsteder dem, og de kan have mange forskellige former og størrelser. Nogle gange bliver de udstedt som sæt, hvor der er tre mønter i et sæt: én med værdien af en dollar, én med værdien af to dollars og én med værdien af fem dollars. Disse sæt kaldes ofte for minisæt. Mange lande har dog deres egne regler for, hvordan disse sæt skal se ud, og hvilke værdier de skal have.

Hvilke slags mønter findes der?

Der findes mange forskellige slags af disse mønter, og det afhænger typisk af hvilket land du bor i. I Danmark har vi for eksempel en 20-krone mønt, der er udgivet til minde om kronprins Frederiks fødsel. Denne mønt er udgivet i anledning af kronprins Frederiks 50-års fødselsdag, og den er derfor en del af en serie på 5 mønter. I andre lande kan man finde mønter, der fejrer store begivenheder såsom et lands 100-års jubilæum eller lignende. Mønterne kan også være udsmykkede på en særlig måde for at gøre dem endnu mere unikke.

Hvorfor udstedes disse mønter?

Mønterne udstedes typisk af landets nationalbank, og de udstedes for at markere et særligt jubilæum. Det kan eksempelvis være et års jubilæum for grundlæggelsen af en stat, en by eller måske en forening. De er ofte lavet i sølv eller guld, og de har typisk et højere værdi end almindelige mønter. Derudover er disse mønter ofte meget smukkere end almindelige mønter, og det er derfor mange samlere, der går efter at få fat i dem. Mange lande udsteder hvert år nye slags, og det kan derfor være svært at holde styr på dem alle sammen.

Det kan være en fordel at vide, hvad erindringsmønter er, inden du kaster dig ud i at investere i dem. De er særlige mønter, der udstedes til markering af et særligt begivenhed.