Portvin – holdbarhed og alt andet, du skal vide

Er du helt vild med portvin? Er du dog i tvivl om portvins holdbarhed? Så er du altså kommet til det helt rette sted. Lige her har du nemlig mulighed for at læse meget mere om portvin, og mon ikke emnet om portvins holdbarhed også bliver dækket. Ligesom med så meget andet vin, så er er der nemlig mange, der har den opfattelse, at portvin er en fødevare, som skal nydes her og nu. Langt de fleste forbinder nemlig vin med hygge og afslapning, men der findes altså også vinentusiaster, der køber vin med henblik på lagring. En vins smagsnuancer og kompleksitet forandrer sig nemlig løbende jo ældre, den bliver. Det samme gælder således portvin, hvorfor der ikke rigtig er noget kort og kontant svar på, hvad en portvins holdbarhed er.

Portvin og holdbarhed – den lange version

Når det kommer til portvin og holdbarhed, findes der altså ikke noget kort svar. Holdbarheden af din portvin afhænger nemlig af, hvilken type portvin du har købt. Som grundregel er langt de fleste portvine dog bedst at drikke med det samme – her er der især tale om Ruby portvine. Tawny portvine har derimod bedst af at ligge og ældes i flere år – i hvert fald i langt de fleste tilfælde. Nogle af dem har endda godt af at ligge i flere årtier. Ønsker du således en portvin, du kan drikke med det samme, kan du med stort fordel købe hvid eller rosé portvin. Disse portvine har nemlig ikke en særlig lang holdbarhed, og er derfor gode at drikke med det samme. Det kan godt være de har været lagret i lang tid – nogle helt op til 20 år. Man skal dog forvente, at de er drikkeklare, når de købes. En portvin med holdbarhed i mange år er fx Ruby Port, LBV og Vintage.

Hvor lang er en portvins holdbarhed efter åbning?

Har du først fået åbnet din portvin, ændrer holdbarheden sig altså – det skal du være opmærksom på. Har du for eksempel åbnet en flaske LBV eller Vintage, vil den hurtigt miste sin friskhed efter åbning. Af netop den grund bør du også drikke den inden for et par dage. Har du derimod købt en Tawny, kan du sagtens drikke den over et par måneder, hvis blot du opbevarer den på køl.